16 Şubat 2010 Salı

Çizgi karakter imajları no : 1

Omni Man'i anlatırken çizgi roman karakterlerinin imajlarından bahsedeceğimi söylemiştim. Komedyen'i atlamanın imkanı yoktu. Filmiyle güzelim efsaneyi yerin dibine batırdıklarını düşünsem de Watchmen'in filmindeki nadir güzelliklerden biri de Komedyen'in ağızlara layık yansıtılmasıydı izleyiciye. İnce pis bıyığıyla yeni nesil çizgi romanlarda kendisine karizma bölümünden bi bıyıklık yer almıştı bile Alan Moore ve Dave Gibbons Watchmen efsanesini yaratır yaratmaz Komedyen. Tabi Alan Moore demişken onun kendi saçını sakalını hiç bir karaktere henüz yansıtmamış olması yüreklere su serpmiyor değil. kendisine en yakın zamanda kurtalan expres'le temasa geçmesini tavsiye ediyorum. gibi gibiyim gibiyim gibi gibiyim..

Bu seferde Hollywood'da bu sahne totalde ne kadar karizmaya denk geliyosa, çizgi roman dünyasında da bu çizim karizma terazisini resetliyor. Dost Kitabevi tarafından 10 cildi de basılmış Hugo Prats'ın Corto Maltese serisinin 10 cildi de belki tek kareye sığdırılmış burada. Maltese'in huzurundan, kurnazlığından ve keyfine düşkünlüğünden bi bakış hop oturmuş iki kaşının arasına. Rasputin zaten galaksiler arası yolculuğuna başlayalı çok olmuş böyle bakmadan önce. Maltese'in favorileri başlayıp da bitmeyecek gibi. Rasputinse hiç yıkanmamış.




Neil Gaiman diye bi adam geliyor. Onlarca yıla saygı duymadan, çizgi roman dünyasını sarsıveriyor. Önceki çalışmalarının üstüne bir de Sandman gibi bir mit yaratıyor. ArkaBahçe'nin yayınladığı Sandman serisi, tıkanmış çizgi roman piyasasını bi güzel pırpır ettirmesiyle birlikte, kaliteli çizgi romanın en önemli ölçütlerinden olan kalıcığıyla dikkat çekti. Üçer aylık periyodlarla tekrar tekrar okunması gereken Sandman serisi, rüyalarımıza tozlarını üfleyen karizmasıyla bir karakter kazandırmış oldu efsanesi tükenmeyen çizgi roman alemine.




İşin bir de Zorro boyutu var. Bir çok kişi tarafından farklı farklı çizilmiş, bir çok kişi tarafından farklı farklı yazılmış, filmi çekilmiş, dizisi yapılmış, çizgi filmi hazırlanmış, kıyafetleri maskesi amerikan icadı maskeli balolarda kullanılmış. hatta bir kaç ay önce Ezel de bu furyadan nasibini almışken, bu karakteri es geçmek olmazdı. Siyahlar içinde, pis bıyığıyla, şapkası ve maskesiyle efendi mi olsun çapkın mı olsun karar verememiş Zorro'muz var. Çizgi roman okumaya onun yayınları sayesinde başladığımdan dolayı yeri de her zaman ayrı olacak benim için. Zorro'nun en önemli özelliği asla bi Martin Mystere ya da Corto Maltese değildi. Sadece düşünüp gerektiği zaman nadiren fiziksel mücadeleye giren bir karakter değildi. Conan gibi vurup parçalamadı da. Iron Man gibi çapkınlığında ucunda değildi. Hepsinden birazdı. Biraz dövüşüp, biraz cesaret biraz analiz yeteneği biraz da o ince bıyığının getirdiği karizmayla sen sağ ben selamet sürdürürdü tüm maceralarını. Aksoy Yayıncılık'tan Alex Toth imzalı seri, Zorro'yu okumak için iyi bir başlangıç noktası gibi görünüyor.


Tabi daha işin Martin Mystere boyutu. Davy Crockett boyutu.V boyutu var. onları da artık başka bir yazıda.

0 yorum:

Yorum Gönder